koncert centar za kulturu

Nastup Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd sa „Bojama Evrope“ u „Muzičkoj bašti“ Rančićeve kuće prepunoj dece, u petak 22. oktobra bio je doživljaj za radost i pamćenje.

Eminentni dečiji hor ove godine proslavlja značajan jubilej, 10-godišnjicu postajanja na muzičkoj sceni pod dirigentskom palicom mr Nevene Ivanović. Koncert „Boje Evrope“ koji je Hor DKC izveo u „Muzičkoj bašti“ za učenike trećeg i četvrtog razreda OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj, nedavno je premijerno izvođen u okviru Međunarodnog susreta dece Evrope „Radost Evrope“. Atraktivni nastup u Rančićevoj kući u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ obuhvatio je poznate i omiljene klasične, narodne i popularne kompozicije iz 11 evropskih zemalja – od Betovena, Mocarta, Čajkovskog, do Bitlsa i Abe, domaće „Deca su ukras sveta“ i narodne melodije „Hajde Jano“… u muzičkoj pratnji korepetitora Marije Sabljić i članova hora na gudačkim i duvačkim instrumentima.

„Dani evropske baštine“ u vanvremenskom i negovanom ambijentu Rančićeve kuće, zaštićenog spomenika kulture iz 19. veka, svake godine obeležavaju se izuzetno bogatim i raznovrsnim programima, a tim povodom je Nada Radosavljević Zec, koordinatorka manifestacije ispred Sekretarijata za privredu grada Beograda, u Rančićevoj kući dodelila zahvalnice za predan rad direktorki ustanove Zorici Atić, koja je zahvalnice predala i prisutnim partnerima i saradnicima ustanove kulture u Grockoj – OŠ „Ilija Garašanin“, i studiju za digitalne tehnologije OCOLO. Događaju je prisustvovala Marija Vuković, rukovodilac sektora za turizam u Sekretarijatu za privredu grada Beograda.

Nakon nastupa, za Hor DKCB priređeno je upoznavanje sa Grockom, a znatiželjna deca su uživala u šetnji čuvenom Gročanskom čaršijom, zatim u obilasku Legata dr Aleksandra Kostića, susretu sa skulpturom „Gročanke“, i potom poseti crkve Sv. Trojice u Grockoj, gde su u akustičnom prostoru spontano izveli jednu prigodnu numeru. Poseta Grockoj je završena veselom igrom u Rančićevoj kući, jer se čuveni hor ovenčan brojnim nagradama sastoji od mališana predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

*Muzički program „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka je podržan i sufinansiran sredstvima Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja, sredstvima Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, kao i podrškom Opštine Grocka.

Izvor teksta: Centar za kulturu Grocka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *