Američki čokoladni kolačić

Chocolate chip cookies su verovatno jedni od najpopularnijih i najpoznatijih američkih slatkiša. Kod nas se najčešće mogu kupiti u fabričkim pakovanjima u prodavnici.

Drugarica koja često boravi u Americi inspirisala me je da napravim domaće, po receptu njoj omiljene njujorške pekare. Uz njenu pomoć upustila sam se u ovu avanturu i posle nekoliko pokušaja uspela da napravim recept veran originalu.



Da se razumemo – jaki su, kalorični, i ne verujem da ćete moći da pojedete više od jednog u cugu, ali su preukusni i prosto svakim zalogajem mame na još jedan gric. A što je najvažnije – Jeca approved, kaže da sam ubola ukus i da su baš onakvi kakvi se mogu jesti u njujorškim pekarama.

Sastojci

  • 450 crne čokolade
  • 500 g brašna
  • Kašičica soli
  • Kesica praška za pecivo 12g
  • Kašika gustina 12g
  • 280 g putera
  • 3 žumanceta
  • 2 jajeta
  • 280 g žutog šećera
  • 115 g belog šećera
  • 100 g pekan oraha ili nekih drugih orašastih plodova


Priprema

  • Korak 1 – Pomešajte suve sastojke – brašno, so, prašak za pecivo i gustin.
  • Korak 2 – Istopljeni i prohladjeni puter polako sipajte u posudu u koju ste pre toga pomešali beli i žuti šećer.
  • Korak 3 – Zatim dodajte cela 2 jajeta (jedno po jednu uz neprestano mućenje), a potom i 3 žumanceta.
  • Korak 4 – Kada ste sve dobro umutili, krenite polako da dodajete suve, pomešane sastojke.
  • Korak 5 – Kada sve to dobro umutite i sjedinite, dodajte iseckanu čokoladu kao i pekan orahe i sve ručno sjedinite.
  • Korak 6 – Testo stavite u frižider na nekih 45 minuta, što duže to bolje.
  • Korak 7 – Uz pomoć kašike za sladoled formirajte kugle (ukoliko je nemate možete kugle formirati i sami rukama) oko 105 – 110 g i redjajte ih na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Stavite ne više od 6 komada uz dovoljno veliki razmak, jer će se one širiti i biti oko 9 cm prečnika. Ja volim da budu malo niže pa ih rukom malo pritisnem, a vi ako želite da budu više debeljuškaste preskočite ovaj korak.
  • Korak 8 – Pecite ih 10 – 11 minuta u već zagrejanoj rerni na 220C.


Izvor teksta: mytastypot.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *